Ștefana Ivan-Roncea

Ștefana Ivan-Roncea
Ștefana Ivan-Roncea

Violonistă remarcabilă, Ștefana-Valeria Ivan-Roncea s-a născut într-o familie cu vădite înclinații artistice, tatăl său, celebrul harpist Ion Ivan-Roncea, fiind un artist complex, cu o experiență vastă în domeniul muzical și o carieră cunoscută la nivel internațional, atât ca interpret cât și ca profesor.

După finalizarea studiilor la Liceele de Muzică Dinu Lipatti și George Enescu din București, la clasele profesoarelor Anisia Deveselu și Mihaela Tomescu, Ștefana a început studiile la Universitatea de Muzică din București, unde a lucrat cu celebrul violinist Ștefan Gheorghiu, creatorul școlii moderne de vioară românești, cel care a creionat personalitățile artistice a câtorva zeci dintre cei mai remarcabili violoniști români.

În 1998 este admisă la celebra Royal Academy of Music din Londra, instituția simbol a educației muzicale europene, unde urmează cursuri cu Maurice Hasson (vioară) și Simon Standage (vioară barocă), pe care le-a absolvit cu distincția Bacheler Degree.

Cariera sa violonistică a fost legată de destinul unor ansambluri de prim rang, precum London Schubert Players, London Baroque Orchestra, Chimera Chamber Orchestra. Pentru mai bine de un deceniu a cântat în Gran Canaria Philharmonic Orchestra, iar în prezent este Sub Principal first violin al RTE Concert Orchestra din Dublin.

S-a remarcat de nenumărate ori ca solistă, iar talentul și virtuozitatea sa au fost apreciate de juriile concursurilor la care a participat, câștigând, printre altele, Premiul al III-lea la Wilfred Parry Violin Competition, o serie de premii naționale, dar mai ales, două burse integrale acordate de Royal Academy of Music London.

Dincolo de cariera sa solistică și de orchestră, Ștefana este un pasionat profesor de vioară, cu o activitate desfășurată la Londra, Gran Canaria și Dublin.

Alături de tatăl său și sora sa – Ioana Nicolescu, Ștefana promite un recital deosebit, plin de emoție, de înaltă ținută interpretativă, o reîntâlnire emoționantă între spirite care vibrează la același nivel uman și artistic.