Roxana Moișanu

Roxana Moișanu
Roxana Moișanu
Roxana Moişanu a început studiul muzicii și a harpei la vârsta de 12 ani, în cadrul Liceului de Muzică “George Enescu” din București, sub îndrumarea prof. Ioana Brustur. Studiile le finalizează o dată cu absolvirea Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului c.d.a. Dr. Ion Ivan Roncea, muzică de cameră – prof. Elena Ganțolea.

Laureată a multor concursuri naţionale, Roxana are o bogată activitate solistică şi camerală, susţinând primul recital important la Centrul Cultural Român din Paris în 1994. În 1997 a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Experţilor Muzicali.

A participat la emisiuni radiofonice și TV precum “Muzicieni de azi, muzicieni de mâine” – Radiodifuziunea Română, realizată de Rodica Sava, “Garantat 100%” – TVR 1, realizată de Cătălin Ștefănescu, “Sunet și Lumină” – Trinitas TV, realizată de Laurențiu Topală. În anul 2002 a debutat ca solistă cu Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu Galaţi, interpretând Concertul în DO major pentru flaut, harpă şi orchestră de W. A. Mozart.

A cântat în cadrul Congresului Mondial de Harpă de la Praga (1999), fiind invitată și la următoarea ediție de la Geneva în 2002. A contribuit la înregistrarea coloanei sonore a filmului “Youth without Youth”, realizat de Francis Ford Coppola, iar în anul 2007 a participat în cadrul proiectului UNITER, cu opera “Tragedia lui Carmen”, în regia lui Ion Caramitru.
Începând cu anul 2010, Roxana Moişanu susţine recitaluri şi la harpă celtică.

Dintre recitalurile importante amintim: recitalul pentru voce şi harpă “Come, Sweet Love” la Centrul Ceh din București, împreună cu soprana Elena Stancu, “Canţonierul lui Petrarca”, recital de harpă şi poezie împreună cu actorii Irina Movilă şi Sándor Varga, la Festivalul de Muzică Veche – Miercurea Ciuc, “Cantigas de Santa Maria”, recital dedicat Reginei Maria, în cadrul Festivalului de Film Istoric din Cetatea Râşnov, “Ora de Pace” (Peace Hour – eveniment global dedicat Păcii Mondiale, promovat şi susţinut de Roxana, în premieră pe ţară), “Acorduri pentru harpă şi proiecţie de cameră” la Sala Mică a Ateneului Român (visuals Radu Rădescu), recital pentru inaugurarea “Casei Artelor” din București, recital în cadrul evenimentului Conferința “Sufletul în bussiness” – TNB organizat de doamna Aliz Kosza, recital în cadrul vernisajului primei expoziții de grafică a artistului Rudy Roth, intitulată „La Déesse du temps perdu (Zeiţa timpului pierdut)”, cu participarea actorului Dorel Vișan, la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti, recitaluri în cadrul programului “Noaptea Muzeelor”, organizat de Muzeul Național de Artă.

În aprilie 2011 Roxana a format Duo Cell’Arpa alături de violoncelistul Mladen Spasinovici. În această formulă camerală, cei doi instrumentiști au fost invitați să cânte în cadrul: emisiunii “Garantat 100%” – TVR 1, realizată de Cătălin Ștefănescu, “Sunet și Lumină” – Trinitas TV, realizată de Laurențiu Topală, Festivalului “Sărbătoarea Rozelor” (Râşnov), Festivalului de Film Istoric din Cetatea Râşnov, Festivalului Internaţional de muzică clasică şi contemporană Ţintea Muzicală, Festivalul “Diletto Musicale “ (Biserica fortificată Prejmer-Brașov), au deschis stagiunea “Sunetul Muzicii” ed. a II-a (Sala de Concerte a Muzeului Naţional Peleş) și au cântat în cadrul Stagiunii Muzicale Iosif Sava 2014-2015 (Palatul Șuțu) și la Sala Mică a Ateneului Român în recitalul “Dialoguri camerale”.

În anul 2016 a înființat Asociația Harpiștilor din România și, în calitate de Președinte fondator al acesteia, Roxana își dorește să promoveze harpa pe plan național, prin organizarea de evenimente, acțiuni și programe culturale, educaționale și de cercetare, în colaborare cu diverse instituții de specialitate și nu numai, precum grădinițe, școli, licee, universități ș.a. Scopul acestor activități este stimularea interesului față de harpă, muzică și cultură a publicului de toate vârstele.

Un prim pas în privința promovării harpei în România, este făcut prin organizarea Festivalului de Harpă (unic în România), din postura de reprezentant al Asociației Harpiștilor din România, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București și în frunte cu maestrul Ion Ivan-Roncea, director fondator al Festivalului de Harpă București și Președinte de Onoare al Asociației Harpiștilor din România.
În acest scop Roxana a urmat cursuri de perfecționare precum: “Copywriting – Creative Business Management”, “The finance & Project Budget Course in the framework of the EU – Eastern Partneship Culture and Creativity programme”, “Web Design Responsive – HTML5, CSS3, Bootstrap4”.

Este membră a Congresului Mondial de Harpă pentru care a devenit corespondent oficial (pentru România și Moldova) începând cu anul 2018.

În prezent, Roxana este artist instrumentist și șefă a partidei de harpă în cadrul Orchestrei Naționale de Operă din București, unde lucrează de aproape 25 de ani. De asemenea, este membră a UCMR-ADA și a CREDIDAM.

Începând cu anul 2020, Roxana Moișanu aprofundează un proiect mai vechi, dedicându-și timpul compozițiilor și aranjamentelor pentru harpă, publicând lucrări muzicale vechi și noi pentru harpe solo celtice (fără pedale), harpe de concert, ansamblu de harpe, pian, precum și pentru harpă cu alte instrumente: violoncel, flaut etc.

Toate partiturile muzicale sunt publicate în Colecțiile de Muzică Magic Harp (Magic Harp Music Collections) pe website-ul https://magicharp.com/, dedicat acestui proiect de îmbogățire a literaturii pentru harpă. Colecțiile de muzică cuprind lucrări originale pentru harpă, pian, aranjamente și materiale educaționale pentru harpiștii începători, avansați, profesioniști sau amatori.

Din anul 2024, harpista Roxana Moișanu preia de la maestrul Ion Ivan-Roncea conducerea artistică a Festivalului de Harpă București. Ediția a IV-a a acestui festival este un eveniment marcant și emoționant, deoarece revine în peisajul cultural bucureștean după o absență de 4 ani.

Dacă doriți să fiți la curent cu activitatea Roxanei Moișanu, vă puteți abona la canalul de youtube și puteți urmări paginile de social media de mai jos:

YouTube Roxana Moișanu

Magic Harp Music Collections Facebook Page

Roxana Moișanu Facebook Page