RECITAL SOLO-CAMERAL Prof. Dr. Maria Bîldea

Festivalul de Harpă București, ed. A IV-a

JOI • 18 iulie 2024

18:00 – 19:30 RECITAL SOLO/CAMERAL Prof. Dr. Maria Bîldea

Biblioteca Națională a României

Sala Symposium (localizare: parter)

Accesul la festival este gratuit pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail festivalharpa@bibnat.ro. Vă așteptăm cu drag!

Maria Bîldea
Maria Bîldea

INVITATE: 

Ioana Nicolescu (harpă), Evelina Daiana Andrieș (harpă), Alice Hristodor (harpă)

Programul muzical cuprinde lucrări de 

Claude Debussy, Jean – Philippe Rameau, Wolfgang Amadeus Mozart, Jean Michel Damase, Constantin Silvestri, Vangelis, melodii tradiționale grecești


Maria Bîldea s-a nascut în Bucuresti și a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzica George Enescu. La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 de ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român.

După absolvirea Academiei de Muzică din București, în 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki.

A fost membra a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television.

Maria Bîldea în înființat în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena).

A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în Romania, Serbia și Franta, recitaluri în Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia, Franța și în Grecia, la siturile arheologice din Atena.

De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa și „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis).

A fondat și cvartetul „Aeolian Harps” și este membru fondator al “KYKLOS ENSEMBLE”. Participă în orchestra “Armonia Atenea” , interpretând la harpe istorice, înregistrând recent L.v.Beethoven “Die Geschöpfe des Prometheus” cu Decca.

În prezent, Maria Bîldea este solist instrumentist șef partidă în cadrul Orchestrei Naționale Radio din București.