RECITAL HARPĂ SOLO Claudia Lucia Lamanna

Festivalul de Harpă București, ed. A IV-a

VINERI • 19 iulie 2024

18:00 – 19:30 RECITAL DE ÎNCHIDERE A FESTIVALULUI

Biblioteca Națională a României

Sala Symposium (localizare: parter)

Accesul la festival este gratuit pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail festivalharpa@bibnat.ro. Vă așteptăm cu drag!

RECITAL HARPĂ SOLO Claudia Lucia Lamanna (Italia)

Claudia Lucia Lamanna • Photo credit © Ivan Barra

PROGRAM MUZICAL

Johann Sebastian Bach (1685-1750) 

Ciaccona dalla Partita n. 2 in re minore, BWV 1004 (arr. Dewey Owens & Claudia Lamanna)

Aleksandr Scriabin (1872-1915) 

Prelude for the left hand, Op. 9

Manuel de Falla (1876-1946)

Spanish Dance No. 1 from the Opera “La Vida Breve” (arr. Marcel Grandjany)

Benjamin Britten (1913-1976) – Suite for Harp, Op. 83: Overture – Toccata – Nocturne – Fugue – Hymn St. Denio

Erik Satie (1866-1925)

Gnossienne n. 1

Gabriel Fauré (1845-1924)

Impromptu, Op. 86


Câștigătoare a premiului întâi la Concursul Internațional de Harpă din Israel 2021, Claudia Lucia Lamanna este a doua harpistă de origine italiană care câștigă, după mai bine de douăzeci de ani, una dintre cele mai vechi și prestigioase competiții muzicale din lume. „Energia sa vibrantă” (Harp Column), „maturitatea interpretativă” și „personalitatea solidă” (La Voce di Mantova), împreună cu „virtuozitatea naturală” (La Gazzetta del Mezzogiorno), o fac una dintre cele mai captivante soliste ale noii generații.

Este, de asemenea, câștigătoare a premiilor la peste 30 de competiții internaționale în Regatul Unit, Italia, Thailanda, SUA, Franța, Germania și Suedia. Ca solistă, Claudia a concertat în multe locații, precum Opera din Oslo, Salle Colonne din Paris, Merkin Hall din New York, Kolarac Concert Hall din Belgrad, Dora Stoutzker Concert Hall din Cardiff, Teatro Dal Verme din Milano, Teatro Petruzzelli din Bari, Norrköping Concert Hall, Sheung Wan Civic Centre din Hong Kong, Tlaqná Cultural Center din Xalapa, House of Arts din Košice, Art and Culture Hall din Bangkok și a fost invitată să cânte la numeroase festivaluri, cum ar fi Classic’Antibes, World Harp Congress, International Harp Festival din Belgrad, Barletta Piano Festival, California Harp Festival, Pratté International Harp Festival, Harp on Wight International Festival, Proms at St Jude’s Festival, Thailand International Harp Festival, Wales International Harp Festival, Ancenis International Harp Festival, printre altele. Ca solistă cu orchestră, a cântat cu Orchestre National de Cannes, Jerusalem Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Xalapa, Slovak State Philharmonic Košice, Orchestra i Pomeriggi Musicali și multe altele.

Lamanna a lansat două albume, primul cu casa de discuri Linn Records, realizând un recital de harpă construit în jurul leitmotivului variației, și al doilea cu Orchid Classics, înregistrând Concertul pentru flaut și harpă K.299 de Mozart împreună cu flautistul Alberto Navarra și Odense Symphony Orchestra. În 2020, a publicat transcripția pentru harpă a Variaciones del Fandango español de Félix Máximo López, care reprezintă o adăugare complet nouă la repertoriul pentru harpă.

După ce a obținut diploma de master cu cele mai mari onoruri la Conservatorio di Musica “Nino Rota” din Monopoli (Italia), și-a continuat studiile la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, unde a obținut Diploma de Artist, și la Royal Academy of Music din Londra, unde a obținut Diploma Avansată în Interpretare și unde a fost singura harpistă selectată pentru a se alătura prestigiosului program de burse Bicentenary Scholarship. Și-a completat în final studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Claudia a fost, de asemenea, harpistă în Orchestra Academiei La Scala din Milano între 2017-2019.

Claudia Lucia Lamanna a susținut cursuri de măiestrie la Royal College of Music din Londra, precum și în Italia, SUA, Mexic, Polonia, Serbia și Hong Kong.