Rafael Butaru

Rafael Butaru
Rafael Butaru

 

Violonistul Rafael Butaru este licențiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și în prezent este concertmaestru al Operei Naționale București.

De-a lungul carierei concertistice a intepretat alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma iar în cadrul festivalului SoNoRo alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina etc.

Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a participat la cursuri de măiestrie precum cursul de orchestră și vioară susținute de Adam Fischer și membrii ai Orchestrei Filarmonicii din Viena; cursuri de muzică veche și perfecționare instrumentală susținute de  Dieter Weitz și Cristoph Wyneken, cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de Chilingirian și Amadeus Quartet în Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet și Devich Sandor-Bartok Quartet.

Este numit „Prieten al Fundației Principesa Margareta a României” în cadrul programului național Tinere Talente, în urma invitației ca lector și mentor la masterclass-ul de pregătire a tinerilor muzicieni  și membru al juriului în cadrul selecției bursierilor din 2015 până în prezent.

Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Camera, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul Enescu și muzica lumii, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo și numeroase concerte în  stagiunea  filarmonicilor din țară.

Împreună cu ansamblul ArGenTango au susținut deja două turnee naționale, având un mare succes, rezultând și un cd înregistrat în concert „Live at Sala Radio”, alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro și Răzvan Suma.

Este membru al Ludens Piano Trio și ansamblului de muzica veche I Ludici alături de care concertează frecvent în cadrul festivalului Sonoro, Vara Magică, Enescu și Muzica lumii. În aceeași formulă va susține concerte la Budapesta și Madrid în cadrul unor importante festivaluri de muzică veche alături de Gabriel Bebeșelea și soprana Rodica Vica.