METODE MODERNE ÎN PEDAGOGIA HARPEI

Festivalul de Harpă București, ed. A IV-a

17 iulie 2024

10:00 – 12:00 Biblioteca Națională a României

Sala Symposium (localizare: parter)

Accesul la festival este gratuit pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail festivalharpa@bibnat.ro. Vă așteptăm cu drag!

METODE MODERNE ÎN PEDAGOGIA HARPEI

Prezentare susținută de harpista prof. Marciana Petrila, alături de Ansamblul Glissando format din harpistele Letizia Vecchiato, Bianca Maria Cavuotti, Camilla Vittoria Ballan, Francesca Lantarè, Matilde Esposito.

Prof. Marciana Petrila și Ansamblul Glissando

PROGRAM MUZICAL

Twinkle , Twinkle Little Star Fantasy for four harps – Flavio Gatti

Hurusato e Sunayama – Two Japanese Folk Songs – Arr. for Harps Ensemble  Gabriella Bosio

Lavander’s Blue Fantasy for four Harps – Flavio Gatti

Andro – trad. bretone

Les pins de Charlannes – Henriette Renie

Cueca – Tradizionale boliviano

Tarantella Vigianese – Lincoln Almada


Marciana Petrila a absolvit Colegiul Național de Arte „O. Băncilă” din Iași și este licențiată în Muzică, specializarea Harpă, la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași. Și-a desfășurat activitatea artistică la nivel internațional ca harpist solist, în formații de muzică de cameră și în orchestre simfonice și de operă.

A fost harpistă în orchestra Operei din Brașov (1996-1998), în orchestra Operei Române din Timișoara (1998-2003), și în orchestra Teatrului „Nae Leonard” Galați (2003-2004). Din 1998, a colaborat cu numeroase orchestre simfonice, inclusiv Orchestra Filarmonicii „Moldova” Iași, Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău, Orchestra Operei Naționale Române Iași, Orchestra Filarmonicii Botoșani, Orchestra Filarmonicii „Gheorghe Dima” Brașov, Orchestra Filarmonicii Sibiu, Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Orchestra „Europa Symphony” din Viena și Orchestra Simfonică din Savona.

A cântat sub bagheta unor dirijori de renume și a întreprins numeroase turnee în Franța, Germania, Elveția, Ungaria, Bulgaria, Olanda, Belgia, Luxemburg, Austria, Italia, San Marino și Qatar.

Marciana Petrila a fost profesoară de harpă și muzică de cameră la Colegiul Național de Artă „O. Băncilă” din Iași și la Colegiul de Arte „Ion Vidu” din Timișoara. În 2004, s-a mutat în Italia, unde predă la Institutul „Maria Immacolata” din Pinerolo. Între 2005 și 2008, s-a specializat în metodologia Suzuki la „Suzuki Talent Center” din Torino, sub îndrumarea profesorul moderator internaţional Gabriella Bosio.

Actualmente, predă harpa celtică și harpa clasică la Asociația Culturală „Musichiamo” din Vinovo și la Institutul „Maria Immacolata” din Pinerolo. Elevii săi au obținut mereu primele locuri în clasamentele festivalurilor și concursurilor la care au participat.

Din 2010, susține ateliere de educație muzicală și corală în școli de stat și private, prin proiectele „Esperienze Sonore” și „Suoniamo con il Flauto Dolce”. Organizează lecții-concert cu titlul „Scopriamo insieme l’Arpa” în școli și biblioteci. Între 2006 și 2009, a reprezentat firma de harpe „Victor Salvi” la festivalul „Infanzia In Fantasia” în Castelul din Osasco, iar în 2010 la „Târgul Artizanatului” de la Pinerolo.

Este fondatoarea și președinta Asociației Culturale „Musichiamo Vinovo 2010” și a fost fondator și director artistic al festivalurilor muzicale „I Giovedi Musicale al Castello della Rovere Vinovo 2008” și „Glissando – Vinovo 2014”.

În timpul studiilor universitare, a făcut parte din corurile „Cantores Amicitie” și „Camerata”, cu care a participat la numeroase turnee naționale și internaționale. A urmat cursuri de dirijat coral și tehnică vocală și a fost fondatoarea și directoarea grupului vocal feminin „Voces” (2012-2016) și a corului polifonic bisericesc din Vinovo (2014-2019). A dirijat corurile torineze „Octaviani Voces” și „Universi Cantores” și în prezent dirijează corul „Eufonie” din Candiolo.