Maria Angela Oancea

Maria Angela Oancea

Maria-Angela Oancea (n. 2009) este elevă la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, unde studiază harpa ca instrument principal de la vârsta de 6 ani. Pasiunea ei pentru harpă a început însă la vârsta de 5 ani, când s-a întâlnit în mod miraculos cu acest instrument fabulos în Grădina Cișmigiu, cu prilejul unei expoziții în aer liber organizate de studenții UNMB, ca proiect desfășurat în cadrul Festivalului „George Enescu”.

A fost pregătită de-a lungul timpului de minunați profesori precum Miruna Vidican, Maria Bîldea, Mariana Tudor Ulianovschi, Adriana Cazacu, Ioana-Catinca Mureșan, însă maestra Maria Bîldea a avut un rol hotărâtor în deosebita evoluție harpistică de până acum a Mariei-Angela. Datorită acestor profesori și mai ales datorită maestrei Maria Bîldea, Angela Oancea a obținut numeroase premii la harpă, atât la concursuri naționale, cât și internaționale. Între acestea se numără 26 premii I ori premii I de excelență (la Belgrad, Paris etc.).

Dar Angela a obținut, de asemenea, premiul I (harpă) la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală Secțiunea Corzi Grave (2022). Ulterior, în 2023 și 2024, Angela s-a numărat printre laureații etapei naționale a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, clasele III-VIII, obținând premiul al II-lea – harpă.Totodată, Angela a susținut până acum un număr de 21 de recitaluri și a cântat, în câteva rânduri, ca harpist invitat, în cadrul Orchestrei Italiene de Harpe.

De asemenea, începând din primăvara acestui an, Maria-Angela a avut deosebita onoare de a fi selectată, prin concurs, ca membru simultan în două orchestre (Orchestra Simfonietta și Orchestra de Tineret, filialele din București, ale Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”).