Judith Wunderlich

Judith Wunderlich-Pop

Harpista Judith Wunderlich-Pop este una dintre promotoarele solisticii acestui instrument în România. Judith  Wunderlich s-a născut în anul 1961 în Cluj-Napoca. Călăuzită de tatăl său, care a fost un emerit profesor de vioară, începe studiul harpei la 10 ani sub îndrumarea profesoarei Lupa Crucița. După absolvirea actualului Colegiu de Muzică „Sigismund Toduță”, urmează  cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București la clasa maestrului Ion Ivan Roncea, bucurându-se și de îndrumarea faimoasei harpiste Liana Pasquali. După finalizarea studiilor universitare, Judith Wunderlich-Pop a activat în cadrul Filarmonicii din Ploiești, la Opera din Brașov și Filarmonica din Brașov unde a fost solist-instrumentist începând cu anul 1988.

Reușitele artistice ale harpistei Judith Wunderlich sunt remarcabile. În anul 1981, debutează în calitate de solistă la Ateneul Român sub bagheta lui Aurel Niculescu. În 1983 participă la emisiunea „Serata muzicală” coordonată de Iosif Sava. Susține mai multe concerte la București, Ploiești (1980-1984) în cadrul Galelor Tinerilor Concertiști organizate de Colegiul Criticilor Muzicali. În anul 1985 prezintă, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, în primă audiție lucrarea Capriccio grazioso de Ede Terényi în cadrul Toamnei muzicale clujene.

În anul 1986 a urmat cursuri de măestrie la Bayreuth cu Alice Giles (Australia), susținând cu această ocazie un recital la Stadthalle Bayreuth. A fost membră a Orchestrei Europene (Tarragona, Spania). În calitate de solistă, a concertat alături de Filarmonicile din Cluj-Napoca, Brașov, Târgu-Mureș, Sibiu, Ploiești sub bagheta dirijorilor A. Niculescu, D. Pașcu, C. Brâncuși, E. Simon, H. Andreescu, E. Elenescu, I. Ionescu-Galați, F. P. Descamps, C. Mandeal. Printre flautiștii cu care a colaborat, în interpretarea Concertului în Do Major pentru flaut, harpă și orchestră de W. A. Mozart, se numără Pierre Yves Artaud (Franța), Gȍran Marcusson (Suedia) și János Balint (Ungaria).

În 2007, la invitația maestrului Ion Ivan Roncea, a participat la primul Festival de harpă din România. În anii 2016 și 2018 a participat la următoarele două ediții ale acestui festival.