Iulian Ochescu

Iulian Ochescu
Iulian Ochescu

 

Pianistul Iulian Ochescu s-a născut în anul 1993 într-o familie de muzicieni. A început studiul pianului la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București, absolvind la clasa Prof. Gabriela Enășescu. În prezent este student al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa Prof. univ. Dr. Dana Borșan.

Este câștigător a peste douăzeci de premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care se disting: premiul I, premiul “J.S.Bach” și Marele Premiu la concursul internațional Millenium Piano, premiul I la concursul internațional Pro Piano-Romania, premiul II la Vienna International Piano Competition – Panmusica Austria, premiul III la San Sebastian City International Piano Competition, premiul III la concursul Drumul spre celebritate, premiul I la concursul internațional Lira de aur, premiul I la concursul internațional George Georgescu, premiul I la concursul internațional Tudor Dumitrescu, Marele Premiu la concursul național Victor Giuleanu, premiul II la concursul internațional de Duo Suzana Szörenyi, alaturi de pianistul Daniel Dascălu și premiul II la International Chamber Music Competition Plovdiv alături de Ludens Piano Trio.

A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu pianiști și profesori de recunoaștere internațională precum: Justus Frantz, Andrei Gavrilov, Dan Grigore, Petras Geniušas, Martin Hughes, Diana Ketler, Eduard Kunz, Tünde Kurucz, Janis Maleckis, Einar Steen-Nøkleberg, Marietta Orlov, Alicja Paleta-Bugaj, Imre Rohmann, Matti Raekallio, Markus Schirmer, Mihaela Ursuleasa, Gottlieb Wallisch.

Activitatea sa artistică include apariții în calitate de solist alături de Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu și Orchestra Universității Naționale de Muzică din București. Iulian Ochescu este bursier al proiectului SoNoRo Interferențe în cadrul căruia a studiat și a colaborat cu muzicieni precum Alexander Bouzlov, Boris Brovtsyn, Corinne Chapelle, Alissa Margulis și Răzvan Popovici.

A susținut recitaluri în festivalul Aurora Chamber Music din Suedia alături de violistul Alexander Zemtsov; isaFestival din Austria alături de violonistul Peter Schuhmayer și violoncelistul Othmar Müller (doi dintre membrii Artis Quartett); festivalul internațional de muzică de cameră SoNoRo; Institutul Cultural Român din Viena; Ateneul Român și Sala Radio din București. A participat în calitate de bursier la Academia ICon Arts Roma 2015, unde a urmat cursurile de muzică de cameră ale violoncelistului Adrian Mantu (din Cvartetul ConTempo).

A realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune și Televiziunii Române, în prezent fiind membru al Ludens Piano Trio, al Orchestrei Române de Tineret și al ansamblului Violoncellissimo.

Iulian Ochescu a fost acompaniator oficial al concursului internațional George Enescu 2016.