Ioana Nicolescu

Ioana Nicolescu

 

Începe studiul harpei la vârsta de 10 ani cu profesoara loana Brustur şi a continuat cu profesoara Fraga Berbec la Liceele de muzică din Bucureşti. A absolvit cursurile Universităţii Naționale de Muzică Bucureşti, clasa profesorului universitar doctor Ion Ivan-Roncea.

În 1995 a participat la cursul de perfecţionare de la Libramont – Belgia, cu profesoara Francette Bartholomee de la Conservatorul Regal de muzică din Bruxelles.

A obţinut premii la concursurile muzicale: „Lira de aur” din Suceava şi Olimpiadele de muzică din Ploieşti şi Baia Mare.

A susţinut recitaluri în ţară şi străinătate la: Liceul de muzică „Dinu Lipatti”, Universitatea Națională de Muzică Bucureşti, Sala mică și Sala mare a Ateneului Român, Sala mică a Palatului, Sala „Dalles”, Studioul „Alfred Alessandrescu” al Radiodifuziunii Române, Muzeul „Nottara”, Muzeul „George Enescu”, Conservatorul de stat din Salonic, Saint David’s Hall din Cardiff – în cadrul Festivalului internaţional de harpă, în Copenhaga cu ocazia Congresului mondial de harpă – secţia „Focus on Youth” şi la Muzeul de Artă din München.

În octombrie 2007 și 2016 a cântat ca solistă în cadrul Festivalului de Harpă București.

A concertat cu orchestrele Colegiilor de Muzică din Bucureşti, cu Orchestra de studenţi a Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti, Orchestra „Constantin Silvestri”, Orchestra de cameră Radio, precum şi cu orchestrele filarmonicilor din: Ploieşti, laşi, Craiova și „George Enescu” București, sub baghetele maeştrilor: Gheorghe Costin, Ralf Sochaczewsky, Dorel Paşcu Rădulescu, losif lon Prunner, Cristian Brâncuşi, Alexandru Iosub și David Marcian.

Între 1998 şi 2001 a fost asistent universitar la clasa de harpă a Universităţii Naționale de Muzică Bucureşti. Din decembrie 2000 este artist instrumentist în orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”.