Viktor Hartobanu

 

Viktor Hartobanu

 

S-a născut în iulie 1990 în Bernburg (Germania), într-o familie de muzicieni români. La vârsta de cinci ani a primit primele ore de harpă şi pian de la mama lui. La nouă ani a fost admis la Conservatorul de Muzică „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig (Prof. Max Koch – harpă, Prof. Hanns-Martin Schreiber şi Oriol Plans-Casal – pian).

În 2008 a început studiul la aceeaşi facultate, obţinând diploma cu „magna cum laude”, în anul 2010. A continuat studiile de Master la HEM din Geneva în 2011 (clasa Prof. Florence Sitruk) şi la KC din Bruxelles în 2012 (clasa Prof. Jana Bouskova).
Din 2013 a devenit academist al orchestrei „Staatskapelle Berlin”, unde a participat în concerte şi spectacole de operă şi balet sub bageta maestrului Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Harding şi Paul Connelly, acompaniind pe Anna Netrebko, Placido Domingo şi mulţi alţii.
A participat la cursuri de vară cu Isabelle Moretti, Ion Ivan-Roncea, Germaine Lorenzini, Fabrice Pierre, Sylvain Blassel, David Watkins și Ursula Holliger.
Din 1998 a participat la Concursul naţional „Jugend musiziert”, la care a obţinut 17 premii I și 4 premii speciale pentru cel mai mare punctaj (harpă și pian).
În 2005 a câstigat bursa asociaţiei „Förderverein der Musikhochschule zu Leipzig”.
Între 2005 – 2008 a fost bursier al asociatiei „Jürgen Ponto-Stiftung”, datorită căreia a dat peste 100 de recitaluri în toată Germania.
În martie 2006 a obținut premiul al II-lea la Concursul internaţional de harpă „Franz Josef Reinl” din Viena, iar în noiembrie 2006, premiul I la Concursul internaţional de harpă „Felix Godefroid” din Belgia.
În 2007 a câştigat marele premiu oferit de „Hans und Eugenia Jütting – Stiftung”. În 2008 a câştigat bursa oferită de asociaţia „Richard Wagner” de la Bayreuth.
A participat la diferite emisiuni de radio şi televiziune transmise pe programele ZDF, ARD , MDR, TVR internaţional şi BBC.
A cântat ca solist cu „Anhaltisches Kammerorchester Dessau”, „Branderburgisches Staatsorchester Frankfurt Oder” , „Junge Philharmonie Rhein-Neckar”, etc.
A fost învitat ca solist la festivalurile de muzică din Schwetzingen, Hitzacker, Leipzig şi altele, iar ca profesor la „Derbyshire Harp Festival”. A predat pentru un trimestru la şcoala regală de harpă „Tamnak Prathom” din Bangkok, Tailanda, şi predă din anul 2013 la şcoala de muzică din Coswig (Anhalt).

viktor-hartobanu