For English Version click here
Prima ediție a Festivalului de Harpă București (FHB) a fost organizată în luna octombrie a anului 2007.
Maestrul Ion Ivan Roncea este Director Fondator al Festivalului de Harpă București, fiind organizatorul primului Festival de Harpă și al primei Expoziții de harpă din România, și Președinte de Onoare al Asociației Harpiștilor din România.

După absolvirea Universităţii Nationale de Muzică Ion Ivan-Roncea s-a impus în scurt timp ca unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, cântând cu toate Filarmonicile din ţară şi susţinând numeroase recitaluri, ce s-au bucurat de o primire entuziastă din partea publicului şi a criticii.
Dintre distincțiile importante amintim:
- Ordinul Meritul Cultural, 2004
- Premiul „Lily Laskine” – SUA, 1984
- Premiul I al Concursului Internațional de Harpă din Israel, 1976
A apărut ca solist în Festivalurile „George Enescu” (Bucuresti), Salzburg, Viena, Maastricht, Cardiff, Budapesta, Belgrad, Godollo, La Coruna şi în Congresele Mondiale de Harpă din Olanda, Israel, Austria, Franţa și Republica Cehă. Citește mai mult.
Asociația Harpiștilor din România a fost înființată în anul 2016. Cu această ocazie, organizarea Festivalului de Harpă București a fost reluata cu o echipă extinsă. Maestrului Ion Ivan Roncea i s-au alăturat:
- Roxana Moișanu, Președinte Fondator al Asociației Harpiștilor din România (AHR)
- Florin Dinu, Vice Președinte al AHR
- Alina Danciu, Secretar General al AHR
Echipa de organizare a Festivalului de Harpă București a fost susținută de gazda festivalului, Universitatea de Muzică București, unde s-au desfășurat cele trei ediții organizate până în prezent. Totodată, cele trei ediții ale Festivalului au beneficiat de prezența unora dintre cele mai importante firme producătoare de harpe precum:
Principalul scop al Festivalului de Harpă București este promovarea harpei pe teritoriul României, prin stimularea interesului față de harpă, muzică, cultură, dezvoltarea imaginației, perpetuarea valorilor culturale, naționale și internaționale, prin educarea copiilor, tinerilor și a tuturor cetățenilor interesați în domeniul artelor și a muzicii.
În toate edițiile Festivalului de Harpă București, elevii și studenții harpiști au putut beneficia gratuit de cursuri de masterclass la harpă, beneficiind de valoarea și experiența unor harpiști recunoscuți la nivel internațional precum:
- Chantal Mathieu
- Ion-Ivan Roncea
- Maria Bîldea
- Viktor Hartobanu
- Rita Hartobanu
- Stasha Grujic
Festivalul de Harpă București 2018 Festivalul de Harpă București 2018 Festivalul de Harpă București 2018 Festivalul de Harpă București 2016 Festivalul de Harpă București 2016 Festivalul de Harpă București 2016 Festivalul de Harpă București 2016 Festivalul de Harpă București 2007 Festivalul de Harpa București 2007