Festivalul de Harpă București 2016, Ediția a II-a
Expoziția de Harpe Salvi – Lyon & Healy
28-30 octombrie 2016
„125 de ani de harpă în România”
Universitatea Națională de Muzică București și Asociația Harpiștilor din România vă invită în perioada 28-30 octombrie 2016 la cea de-a doua ediție a Festivalului de Harpă București.
În colaborare cu firmele Salvi Harps și Lyon & Healy se va organiza și o Expoziție de Harpe care va avea loc în paralel cu Festivalul, în holul sălii de concerte „George Enescu” a UNMB.
Salvi Harps este sponsorul principal al Festivalului de Harpă București 2016.
Festivalul de Harpă București marchează trecerea a circa 125 de ani de la introducerea harpei în România. Festivalul își propune promovarea harpei pe teritoriul României, prin stimularea interesului față de harpă, muzică, cultură, perpetuarea valorilor culturale, naționale și internaționale, prin educarea copiilor, tinerilor și a tuturor cetățenilor interesați în domeniul artelor și a muzicii.
Vor participa la Festival alături de interpreți de valoare din România, harpiști din Germania, Grecia și Republica Moldova.
În deschiderea Festivalului, vineri 28 octombrie orele 18, vom avea ocazia să îl ascultăm pe Viktor Hartobanu, un excepțional tânăr harpist român din Germania, cu rezultate remarcabile în viața harpistică. Recitalul lui Viktor va urma evoluției Ansamblului de 20 de harpe, un moment special desfășurat pe scena sălii de concerte “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București.
Sâmbătă 29 octombrie orele 18, vom putea asculta elevi și studenți ai școlilor și universităților de muzică din toată țara, vom avea 2 masterclass susținute de Viktor Hartobanu și Rita Hartobanu, iar în încheierea zilei două recitaluri susținute de personalități importante ale harpei românești, precum: Miruna Vidican și Bernadette Sara.
Ziua de duminică, 30 octombrie orele 11, marchează închiderea Festivalului printr-un recital amplu în care vom avea plăcerea de a-i asculta pe harpista Maria Bîldea, o muziciană de excepție, de o sensibilitate aparte, profundă și creativă, cu un impresionant palmares de premii și concerte. Aceasta va fi însoțită de minunatul muzician Sergiu Nastasa, artist cu o activitate bogată și complexă, desfășurată la primul pupitru al Orchestrei „Camerata” din Atena, dar și al altor formații muzicale prestigioase.
Împreună cu invitații săi, va urma maestrul Ion Ivan-Roncea, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, laureat cu premiul 1 al Concursului Internațional Israel, cântând până în prezent cu toate Filarmonicile din ţară şi susţinând numeroase recitaluri ce s-au bucurat de o primire entuziastă din partea publicului şi a criticii. Ca pedagog este preocupat de formarea unor harpiști-muzicieni, încercând să le insufle acestora dragostea pentru muzică și harpă. În iunie 2009 a devenit Doctor în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București.
Intrarea este liberă la toate manifestările Festivalului și pentru vizitarea Expoziției de Harpe.
Vă invităm și vă așteptăm la Festivalul de Harpă București 2016!
Pentru informații complete în privința programului și activităților desfășurate în cadrul Festivalului de Harpă București, vă rugăm accesați https://festivaluldeharpabucuresti.ro/
Pentru alte informații:
Ion Ivan Roncea PhD, Director fondator Festivalului de Harpă București
Mobil 0724510930
ionivan@gmail.ro, www.ionivanroncea.ro
Mia Ionescu – Secretariatul artistic al UNMB
tel. 021.3142637; www.unmb.ro
Roxana Moișanu, Președinte fondator Asociația Harpiștilor din România
Mobil 0723672263
asociatiaharpistilor@gmail
http://
Florin Dinu, Vice-Președinte fondator Asociația Harpiștilor din România
Mobil 0722785378
florinmdinu@yahoo.com